3 kwietnia w Zespole Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni przy współpracy ze Stowarzyszeniem Kucharzy Polskich odbyła się VI Edycja Konkursu Gastronomicznego „Znani i lubiani gotują z uczniami”, którego celem jest podtrzymanie i pogłębianie wiedzy o pomorskiej tradycji kulinarnej stanowiącej dziedzictwo kulturowe Pomorza. Wśród zaproszonych gości znaleźli się:

– Krystyna Przyborowska – Naczelnik Wydziału Edukacji Urzędu Miasta Gdyni

– Daiva Maĉiulė – Dyrektor Hotelu Mercure Gdynia Centrum

– Mariola Łuczak – Rektor Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku

– Jerzy Zając – Dyrektor Urzędu Miasta Gdyni

– Mirosław Czechowski – Prorektor ds. Nauki Uniwersytetu Morskiego w Gdyni

– Andrzej Busler – Prezes Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego Oddziału w Gdyni

– Zenon Roda – Radny Miasta Gdyni, członek Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego Oddziału w Gdyni

– Krzysztof Jaszczak – Dyrektor Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa OT w Pruszczu Gdańskim

– Wiktor Pilarczyk – Prezes Gdańskiego Oddziału Polska Press

– Małgorzata Borzych – Z-ca dyrektora Biura Reklamy Gdańskiego Oddziału Polska Press

Goście przed losowaniem zespołów. Fot. Archiwum ZSHG

Po otwarciu konkursu przez dyrektor ZSHG Bogusławę Flisykowską i wylosowaniu zespołów, przyszedł czas na rywalizację. Do gości dołączyli uczniowie z II i III klas Technikum Gastronomicznego. Dwuosobowe drużyny miały 90 minut na przygotowanie potraw. Tematem przewodnim tegorocznego konkursu były dania z wykorzystaniem wieprzowiny i buraków. Po tym czasie, jury w składzie:

– Krzysztof Wierzba – Szef Gastronomii i Szef Kuchni Hotelu Olimp w Wejherowie

– Zdzisław Senwicki Catering – Właściciel Gdyńskiej Restauracji „U Senwickich”

– Sebastian Cichy – Szef Kuchni Restauracji Nowosopocka

ogłosiło następujący werdykt:

I miejsce: zespół – Daiva Maĉiulė oraz Radosław Hebel

II miejsce: zespół – Zenon Roda oraz Ignacy Hoffmann

III miejsce: zespół – Małgorzata Borzych oraz Klaudiusz Drużyński

Tegoroczne zmagania odbyły się w wyremotowanej i świetnie doposażonej w wiele nowego sprzętu gdyńskim ZSHG. Sponsorami konkursu byli: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, AA Cosmetics, JJ Darboven, Carving-art.pl Paweł Sztenderski, ZT Kruszwica S.A., Maximus Gastronomia i Kawiarnia Artystyczna „Profiterolka” z Rumi.

Dyrektor ZSHG Bogusława Flisykowska oraz jury: Krzysztof Wierzba – Szef Gastronomii i Szef Kuchni Hotelu Olimp w Wejherowie, Zdzisław Senwicki Catering i Sebastian Cichy – Szef Kuchni Restauracji Nowosopocka. Fot. Archiwum ZSHG

Zwycięska drużyna: Daiva Maĉiulė – Dyrektor Hotelu Mercure Gdynia Centrum oraz Radosław Hebel z III TG. Fot. Archiwum ZSHG

II miejsce zdobyła drużyna: Zenon Roda – Radny Miasta Gdyni – członek ZKP Gdynia oraz Ignacy Hoffmann z III TG. Fot. Archiwum ZSHG

III miejsce wywalczyła drużyna: Małgorzata Borzych – Z-ca dyrektora Biura Reklamy Gdańskiego Oddziału Polska Press oraz Klaudiusz Drużyński z II TG. Fot. Archiwum ZSHG

Krystyna Przyborowska – Naczelnik Wydziału Edukacji Urzędu Miasta Gdyni oraz Paweł Kowalski z III TG. Fot. Archiwum ZSHG

Jerzy Zając – Dyrektor Urzędu Miasta Gdyni oraz Jakub Korczyński z III TG. Fot. Archiwum ZSHG

Andrzej Busler – Prezes Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego Oddziału w Gdyni oraz Tomasz Dynowski z III TG. Fot. Archiwum ZSHG

Wiktor Pilarczyk – Prezes Gdańskiego Oddziału Polska Press i Mikołaj Traczyk z III TG. Fot. Archiwum ZSHG

Krzysztof Jaszczak – Dyrektor Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa OT w Pruszczu Gdańskim oraz Anna Danilczyk z III TG. Fot. Archiwum ZSHG

Mirosław Czechowski – Prorektor ds. Nauki Uniwersytetu Morskiego w Gdyni i Kacper Woźny z III TG. Fot. Archiwum ZSHG

Mariola Łuczak – Rektor Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku oraz Patryk Fopke z III TG. Fot. Archiwum ZSHG