Grzyby są ważnym składnikiem nie tylko diety, ale i kultury kaszubskiej – mówił podczas promocji przygotowanego przez siebie „Łacyńskò-pòlskò-kaszëbsczégò słowarza grzëbiznë” Mateusz Klebba. Ta publikacja wydana przez Muzeum Piśmiennictwa i Muzyki Kaszubsko-Pomorskiej w Wejherowie oraz Instytut Kaszubski została po raz pierwszy zaprezentowana w siedzibie Kaszubskiego Forum Kultury w Gdyni w środę 15 lutego.
Dariusz Majkowski rozmawiał z autorem słownika o tym, w jaki sposób zbierał on poszczególne kaszubskie nazwy, kim byli jego informatorzy, a także o znaczeniu grzybów dla kaszubskiej kultury oraz gospodarki. Mateusz Klebba dzielił się również zasłyszanymi przez siebie ciekawymi historiami związanymi ze zbieraniem i przyrządzaniem grzybów.
Obecna na promocji ksiązki była prof. Danuta Stanulewicz, która pomagała w odpowiednim nazywaniu barw niektórych gatunków. Opowiedziała o róznych problemach związanych z taką pracą.
Wiele interesujących historii związanych z grzybobraniem przekazywali również inni uczestnicy spotkania. Dzielili się swoimi wspomnieniami z dzieciństwa, kiedy wyprawy do lasu były dla nich znakomitą formą odpoczynku albo zarobku.
Na zakończenie autor słownika udzielał autografów, a goście promocji rozmawiali w małych grupkach kontynuując „grzëbòwé wspòminczi”.
Komentarze są wyłączone.